Det kanske allra vanligste när det gäller dataspel är att se dem som en hobby. De allra flesta kan inte leva eller ens tjäna pengar på att spela olika spel på datorn utan de får istället betala pengar för att spela spelen. Men hur är det egentligen att ha spelande som en hobby?

Kostar en del

Man kan inte direkt komma ifrån att det kostar en hel del att ha datorspel som hobby, särskilt om man vill köpa många nya datorspel, chatta och kanske spela in sitt spelande bara för skojs skull. Det är bra att tänka på det här så att man inte plötsligt hamnar i ekonomiska problem på grund av spelandet. En sak som är extra bra att tänka på är att många online spel också kostar pengar varje månad. Kostnaden kan variera men ofta ligger den på ett par hundralappar.

Tar tid

Att spela datorspel kan ta en hel del tid och om man har familj är det kanske inte så uppskattat om man sitter vid datorn från det att man kommer hem, och fram till läggdags. Familjen kanske inte heller vill sitta hemma hela helgen bara för att det ska spelas. Om man är ensamstående är det troligen inte lika mycket man måste anpassa sig till och då kan man spela hela kvällarna om man vill det. Man måste dock se till att inte glömma bort viktiga saker som hygien och liknande bara för att man spelar.

Arbete och spelande

Om man arbetar är det också viktigt att man kommer ihåg att man inte bara kan överge jobbet för att kunna spela. Man kan till exempel inte kontakta Försäkringskassan och sjukskriva sig bara för att man vill spela utan man måste sköta arbetet. Om man inte sköter sitt jobb kommer man inte heller att kunna köpa fler spel och om det rör sig om online spel är risken stor att man inte heller kommer att kunna fortsätta spela dem om man inte har ett arbete. Det kan vara klokt att inte spela för många spel som man måste betala för varje månad. Då är risken stor att man blir besviken för att man inte hinner spela alla på grund av arbete och annat. Kanske kan man växla och spela ett spel ena månaden och ett annat nästa?