Det har under flera års tid pratats om att spel kan vara farliga. De kan påverka och störa i vardagen. Men är det verkligen så?

Våldsamma spel kan inspirera

I takt med att det har dykt upp fler skolskjutningar och terrordåd har röster höjts för att det nog är datorspel som ligger bakom saken. På Stockholms Universitet har forskare gjort gällande att våldsamma datorspel faktiskt kan påverka kroppen. Men om det vore så att våldsamma datorspel skulle påverka alla så till den grad att personer börjar mörda hade det troligen skett betydligt fler otäcka händelser med tanke på hur många våldsamma spel det faktiskt finns.

Spelet som påverkar vardagen

Om man finner ett datorspel som man verkligen gillar kan man råka fastna i det. Man kanske struntar i annat för att kunna spela. Att strunta i annat är i sig inte farligt, men det kan få konsekvenser. Att sitta länge framför ett spel kan dessutom ge skador på ögonen, speciellt om man inte tar kortare pauser då och då under spelets gång. Samma sak gäller också att man kan råka ut för problem med att få eller behålla ett arbete om man prioriterar sitt spelande.