Det finns ett stort antal olika dataspel att välja bland på marknaden. Det har lett till att människor har upptäckt att man kan tjäna pengar på att spela. Allt fler har börjat ha dataspelande som mer än en hobby och vissa kan faktiskt ha dataspelande som försörjning.

Att spela dataspel professionellt

Mångas absolut största dröm är antagligen att kunna spela dataspel hela dagarna utan att behöva tänka på arbete med mera. För några har den här drömmen blivit verklighet. Det handlar då om att personer har börjat spela dataspel professionellt. Man startar helt enkelt en egen firma som håller på med spelande. Även om man inte tror sig kunna tjäna så mycket på sitt spelande kan man kontakta Skatteverket och registrera en enskild firma. Då kan man till exempel dra av moms, skatter och annat som kan uppkomma om man skulle tjäna något.

Spela in spelandet

Om man vill kunna tjäna pengar på sitt spelande måste man såklart också visa omvärlden att man spelar och de ska tycka att det är roligt att titta på det. Genom att spela in sitt spelande kan man visa det. För att spela in datorspel behöver man ha en relativt kraftfull dator som klarar av att både driva spelet och en samtidig inspelning. Man kan räkna med att en sådan dator kostar omkring 10 000 kronor. Man behöver också olika program för att spela in spelet, och för att man ska kunna redigera inspelningen. Att spela in sitt spelande och lägga upp videor tar en hel del tid.

Hur mycket tjänar man?

När man arbetar med att spela dataspel kan inkomsten variera. Beroende på hur man tjänar sina pengar kan man också få in mycket eller lite. Om man tjänar pengar på att lägga upp videor och annat spelrelaterat p en kanal på internet kan man ofta tjäna pengar på varje uppladdad video. Pengarna tjänas in genom att videon har reklam som visas för tittaren och ju fler tittare videon får, desto mer pengar kommer spelaren att tjäna. Ofta rör det sig om ett par kronor per tittare men med ett flertal tittare på varje video kan summan som tjänas in bli relativt stor. Man kan också sända så kallade live streams och i dem ha tjänster som direktmeddelanden, chattmeddelanden som syns bättre, och sponsringsmeddelanden. Alla de här sakerna kan kosta pengar för den som vill utnyttja dem. Även det är ett sätt att tjäna pengar som spelare.

Man bör vara medveten om att det tar en hel del tid att arbeta som spelare. Videor ska spelas in, de ska laddas upp och redigeras. Man måste också upprätthålla en bra relation till sina tittare så att de vill fortsätta sponsra och titta på videorna.