Dator- och tv-spel har exploderat på världsmarknaden. Det finns idag miljontals spelare världen över som spelar på sin dator, tv-spelskonsol, smartphone, surfplatta samt handhållna spelkonsol. Den kanske största fritidssysselsättningen idag, oavsett ålder, är att spela digitala spel. Speldesign har samtidigt utvecklats till ett attraktivt yrke och det är idag mångas dröm att arbeta inom spelindustrin.

Förstå speldesign

Det finns många riktlinjer inom speldesign som emellanåt är kopplade till psykologi, som exempelvis skräckspel. En speldesigner skapar spel, vanligtvis tillsammans med ett team, med målsättningen att ge spelare den förväntade upplevelsen. Arbetslivet för en speldesigner är vanligtvis omväxlande eftersom de kan arbeta med olika typer av spel som exempelvis RPG (rollspel), skräck, action eller äventyrsspel. Speldesignerns jobb är att ta fram spelets vision samt justera reglerna i spelet. Ytterligare arbete för en speldesigner är att organisera tester av spelet för att identifiera eventuella problem samt att ta reda på hur spelare upplever spelet.

Många områden

Att arbeta som en speldesigner kräver en ganska bred kompetens med bland annat kunskap inom programmering, spelmekanik, gränssnittsdesign/ kognitionsvetenskap, undersökningsmetodik samt spelanalys. En speldesigner som har kunskaper inom programmering är normalt sett mer attraktiv för arbetsgivare. En speldesigner jobbar i första hand med att ge spelare olika upplevelser med stort underhållningsvärde. För spelbolagen har design varit viktigt under en längre tid men även företag har börjat uppmärksamma vikten av design. Hos Klingit kan du enkelt och smidigt stärka ditt företags varumärke och design med creative tech. Det har aldrig tidigare varit så enkelt att förbättra ett företags design som hos https://klingit.com/sv/, dessutom till låg kostnad. Klingit har specialiserat sig på att göra processen okomplicerad samt krångelfri för företag. Hos Klingit får ditt företag mycket resultat för pengarna och snabba högkvalitativa leveranser med en enkel skräddarsydd process.

Dataspelutvecklare

En dataspelutvecklare arbetar vanligtvis inom design, grafik eller programmering. Givetvis kan en duktig dataspelutvecklare jobba med samtliga tre områden tillsammans. Inom de större spelföretagen är dessa arbetsområden vanligtvis uppdelade mellan olika team. Mindre företag vill gärna ha en dataspelutvecklare som kan hantera alla områden själv tillsammans med sitt team. Vid arbete med design handlar det om att skapa ett spel från en idé. Dessutom gäller det att jobba mycket med detaljer för att åstadkomma en bra och komplett slutprodukt. Vanligtvis får en dataspelsutvecklare en ledande roll med översyn över varje steg (från början till slut) i skapandeprocessen av ett spel. När det gäller dataspelutvecklare som arbetar med grafik gäller det att kunna visualisera det en designer efterfrågar. Det kan bland annat handla om önskemål om att skapa ett visst utseende av en eller flera figurer i spelet.

Dataspelutvecklare som jobbar med programmering kommer att arbeta med hur ett spel kommer att bete sig. Genom programmeringsspråk ges instruktioner till en dator så att till exempel en bil kommer att svänga till vänster när spelaren ger det kommandot. Det kräver logik samt en hel del tålamod av spelutvecklaren eftersom detta arbete är tidskrävande och kommer att pågå till dess att spelet nått ett färdigt resultat. Det kan vara intressant att veta att var tionde spelare världen över någon gång spelat ett spel som skapats av en svensk dataspelsutvecklare eller spelat ett spel som skapats i Sverige.