En typ av spel som har hamnat lite i skymundan är hästspelen. Det satsas inte lika mycket pengar eller tid på dem eftersom att man inte räknar med att de kommer att få lika många spelare. Men det man troligen har missat är alla de tusentals flickor och pojkar som gillar hästar. Det kanske är därför alla de något sämre småspelen med just hästar trots allt spelas relativt frekvent.

Hästspel med sämre budget ger dålig kvalitet

Många av de hästspel som har tillverkats har inte haft en speciellt hög budget. Det har lett till att många speltillverkare inte har kunnat ta in experter på hästars sätt att röra sig och fungera. Det gör att spelen många gånger håller en betydligt sämre kvalitet. Det rör sig till exempel om att spelaren får dras med en styrning som är undermålig. Grafiken är ofta under all kritik och hästarna kan se mer eller mindre ut som stela skyltdockor. I vissa fall kan man hitta spel som faktiskt har haft en något högre budget och som människor fakiskt har velat satsa på. När de jämförs med de sämre budgeterade spelen kan man snabbt märka en riktigt stor skillnad.

Online spel med hästar

Under senare tid har det faktiskt dykt upp ett par online spel med hästar som är riktig bra. I ett av dem är spelaren en flicka som tillsammans med sina vänner ska rädda en fiktiv värld från onda krafter. Det här spelet uppdateras varje vecka. Det finns flera hästraser att välja mellan som alla rör sig på olika sätt och ser olika ut. Som spelare kan man också kommunicera med andra spelare och se hur de springer i realtid. Man kan även köpa nya hästar och träna dem för att få allra bäst tider i spelets olika tävlingar. Det här är ett av alla de hästspel som har spelare i blandade åldersgrupper. Många har spelat i flera år och är i dag över 20 år gamla. Andra är i 10-års åldern och har precis börjat spela.

Faktabaserade spel

Det finns också en del hästspel som tar in en hel del fakta och som bland annat har sponsrats och godkänts av FEI som har ansvar för hästtävlingar i stora delar av världen. Ett par av de här spelen har getts ut på svenska. Det är inte några spel som går att spela online i multiplayer men de är riktigt snyggt gjorda både när det gäller design av hästar, animationer och story. Tävlingarna är realistiska och hoppbanor med mera har med hinder som lika gärna skulle kunna vara med på en riktig hopptävling i VM eller större sammanhang. Ofta finns grenar som hoppning, dressyr och terrängritt med eftersom det är de här grenarna som är mest populära.