Spelade du Runescape när du var barn? Det var det många som gjorde, eftersom spelet var ett av de mest populära onlinespelen för några år sedan. Men spelet som det såg ut då finns inte längre, utan idag finns det två versioner av Runescape: Old School Runescape, och Runescape 3. Old School Runescape är en uppdaterad version av hur spelet var år 2007, medan Runescape 3 är mer likt ett spel som World of Warcraft. Vad exakt hände i Runescapes utveckling, och hur ser Old School Runescape ut idag?

Runescapes historia

Runescape var ett rollspel online där du kunde träna upp olika färdigheter och tävla mot andra spelare. I spelet kunde du attackera andra spelare, och vann du duellen fick du alla föremål de hade med sig i stunden. Det gick även att handla med andra spelare och utbyta de föremål som du vunnit. Det var denna aspekt av spelet som gjorde det så intressant och spännande för många. Men allteftersom spelet utvecklades tog man bort det som kallades för free-trading, och utvecklarna av spelet reglerade de föremål du kunde få från dueller. Detta ledde till stort missnöje hos många spelare, varför flera tusen spelare slutade spela. Det tog flera år innan utvecklarna av spelet, Jagex, erkände sina misstag, och släppte två versioner av Runescape för sina delade fans.

Old School Runescape idag

Old School Runescape, eller OSRS, är idag ett av de mest populära onlinespelen, medan Runescape 3 fallerat i populäritet. Det som håller Runescape 3 vid liv är dock mikrotransaktioner, där en viss spelare spenderat över 600 000kr på spelet.

Toppspelarna i världen spelar OSRS väldigt seriöst, med bluetooth hörlurar för gaming, dyra datormusar, och mekaniska tangentbord. Detta eftersom spelet är centrerat kring att tävla med andra, och jobba upp sin karaktärs färdigheter till en så hög nivå som möjligt. Därför behöver du som spelare den bästa utrustningen som möjligt, om du vill ha något hopp alls om att tävla mot andra. Anledningen till varför så många föredrar OSRS framför det mer moderna och uppdaterade Runescape 3, är att OSRS är simpel i sin design, men ändå erbjuder en hel del spelande för seriösa gamers. Du kan spela OSRS i flera tusen timmar utan att få slut på innehåll, och nya expansioner och dylikt släpps i regelbundna intervall. Det kan dock vara svårt för nya spelare att vänja sig vid spelupplevelsen, eftersom det mesta i OSRS styrs genom att du klickar med musen.

Summering

Runescape är alltså ett spel med en rik historia, och har funnits i någon variant i över 20 år. Idag är OSRS mycket mer populärt, trots att det tekniskt sett är en äldre variant av spelet.