Genom att internet gjorts tillgängligt till en större del av jordens befolkning så har efterfrågan på datorspel ökat kraftigt. På senare år har det inneburit att en helt ny bransch har vuxit fram varpå flera event finns runt om i världen som kretsar kring just datorspelen. Således kommer denna artikel att kretsa kring kulturen runt datorspel samt de olika event som finns i världen. Det kommer framför allt läggas fokus på två av de mest kända datorspelen genom tiderna, dessa är World of Warcraft och League of Legends.

Spelen är i centrum

Det som är intressant i spelbranschen är att det är spelen som är i centrum. Således är många av de olika eventen beroende av de specifika spelen som spelas. Ett datorspel som är mycket populärt är League of Legends, vilket är ett lagspel som spelas online. I just detta spel finns en mängd olika turneringar runt om i världen. På dessa event flockas människor för att få se sina idoler. I sin tur innebär detta att ett kändisskap har vuxit fram varpå varje lag har en viss logotyp eller emblem, precis som ett fotbollslag. En del lag ger även ut nyckelband med tryck av sitt emblem som man kan ta med sig hem efter eventen.

Genom detta har datorspelen även hjälpt branscher så som tryck och logotyp. Detta då lag inom datorspel har fans precis som i andra sporter. En del menar till och med att denna typ av sporter kommer växa sig allt större i framtiden.

En gammal klassiker inom branschen

World of Warcraft är troligen det mest kända datorspelet genom tiderna. Spelet släpptes redan år 2004 och anses därför vara ett av de äldsta populära datorspelen. Spelet är gjort av tillverkaren som heter Blizzard Entertainment vilka också har gjort spel som exempelvis StarCraft, vilket nu är över 20 år gammalt.

Runt dessa spel har en annan typ av kultur vuxit fram, nämligen att fler och fler ägnar merparten av sina liv åt spelen. World of Warcraft anses generellt sett vara ett av de mest beroendeframkallande spelen som någonsin utvecklats. Detta då spelet i grund och botten är likt det verkliga livet då människor kan bygga sin egen karaktär. Detta innebär i sin tur att människor som vill drömma sig bort från verkligheten väljer att bygga upp ett liv på spelet istället. År 2019 släppte Blizzard Entertainment WoW Classic, vilket är en bearbetad version av originalspelet vilket många av de äldre spelarna uppskattade.

I spelet finns det två olika sidor varpå spelarna får välja vilken sida de vill stå på, dessa är rivalerna Horde och Alliance. Många av spelarna identifierar sig mycket starkt med den sida som de väljer och således bär de sina emblem och symboler med stolthet. Det finns även möjlighet att köpa produkter med dessa emblem i verkligheten.