Att spela TV-spel ska i idealfallet handla om att koppla bort vardagen och alla dess bekymmer. De bästa TV-spelen erbjuder en nivå av eskapism som få andra konstformer kan konkurrera med. De mest kännbara kostnaderna – eller i alla fall de du förmodligen tänker på – när det handlar om att spela TV-spel är förstås själva inköpen. Först och främst när du köper konsolen eller speldatorn, därefter när du köper spel. Löpande kostnader, som exempelvis elkostnader, tänker väl de flesta inte på i samma höga utsträckning.

Så hur mycket kostar elen när du spelar TV-spel? Det är förstås svårt att svara på exakt. Dels beror det på hur mycket du spelar, dels beror det också på vad du har för konsol. Generellt gäller att ju mer kraftfull din konsol är, desto mer ström drar den. Det är betydligt enklare att säga att du med största sannolikhet kan spara på dina elkostnader i det här avseendet. Det behöver inte heller vara så svårt att göra det.

Olika sätt att dra ner på strömförbrukningen

Hur kan du spara på el när det gäller ditt TV-spel? Tipset som ligger närmast till hands är det som gäller för många andra elektroniska apparater: att inte låta konsolen eller datorn stå på i standby-läge. Även om du spelar mycket är chansen stor att konsolen eller datorn står i standby-läge fler timmar än vad du använder den aktivt. Under de många timmarna står apparaten och drar ström. Koppla in spelenheten till en kontakt som du kan stänga av.

Numera går det att titta på film och lyssna på musik på många spelkonsoler. Där kan det vara värt att ha i åtanke att exempelvis ditt Playstation kräver mer ström när du lyssnar på Spotify eller tittar på Netflix än vad din stereo eller dator kräver.

Byta elbolag?

Det kanske enklaste sättet som du kan dra ner på dina kostnader är att du byter elbolag. Det kan trots allt skilja många hundralappar i månaden för en viss strömförbrukning mellan olika elbolag. Men hur ska du veta vilket elbolag du ska byta till? Att sitta och manuellt leta upp och jämföra olika elbolag blir en rätt långdragen process. Betydligt enklare blir det om du använder en onlinetjänst för jämförelser. Gå till exempel in på Bytelbolag.se jämför elpriser så kan du snabbt jämföra alla bolag som levererar ström i Sverige.

Vill du veta exakt hur mycket ström din dator eller ditt TV-spel förbrukar?

Ja, det går faktiskt. Det enda som behövs är att du inhandlar en elenergimätare. Den sätter du sedan i kontakten mellan vägguttaget och konsolen. En elenergimätare kan du köpa för mellan 150 – 200 kronor på ett större elvaruhus.

Vilka typer av TV-spel är mest energisnåla?

Ju större konsol, desto mer energi förbrukar den. En Playstation 4 eller stor speldator förbrukar betydligt mer ström än exempelvis en Nintendo Switch. Apparaterna som är mest energisnåla överlag är dock de som är nyast, och äldre konsoler. De sistnämnda är mer energisnåla eftersom konsoler hade färre funktioner förr.