Spelupplägget för Generation Zero är ganska unikt. Bara det faktum att det utspelar sig i Sverige gör det unikt. Lägg sedan till en dos 80-talsnostalgi, postapokalyps och ett gäng mördarrobotar så har du Generation Zero i ett nötskal. Spelet utspelar sig i november 1989 och växte man upp i Sverige under denna tid är nostalgifaktorn given.

I de IKEA-inredda röda villorna med vita knutar ser man typiska möbler och tapeter från denna tidsera och på garageuppfarten står ofta en gammal Volvo eller Saab 900 parkerad. I spelet har dock alla märken påhittade namn, så Saab 900 heter istället Björk 300 och den Konsum-liknande butiken heter Kundsam. Löpsedlarna från kvällstidningarna Aftonpressen och Extrabladet har rubriker som “Järnridån kollapsar – oro i Sovjet” och “Ingvar Carlsson uttalar sig: Berlinmuren har fallit”, vilket hjälper till att sätta tidsandan.

Inget AAA-spel

Många jämför Generation Zero med tidigare storspel från Avalanche, som Just Cause och Mad Max. Förvisso använder de sig av samma spelmotor till Generation Zero, men spelet är inte alls jämförbart med så kallade AAA-spel, som de påkostade storspelen med enorma budgetar brukar kallas. Generation Zero utvecklas av ett mindre team inom Avalanche och har därför inte samma budget att röra sig med. Det här med budgeten är ett problem som alla spelutvecklare brukar stöta på och i synnerhet som nystartat spelbolag kan man behöva ta ett företagslån för att kunna komma igång med sitt hjärteprojekt.

Spela ensam eller med vänner

Rent spelmekaniskt är Generation Zero en förstapersonsskjutare i en stor öppen värld och med vissa rollspelselement. Man kan spela det antingen själv eller över internet tillsammans med 1-3 medspelare som hjälps åt mot robotarna. Man kan “levla upp” sin karaktär till level 31 som högst och för varje level får man välja en ny egenskap. Det kan till exempel vara att man kan springa snabbare, sikta bättre, göra mer skottskada på robotarnas komponenter eller bli bättre på att smyga förbi dem.

Erfarenhetspoäng (XP) får man bland annat genom att döda robotar, klara av uppdrag och upptäcka nya platser i spelet. Kartan man har att röra sig på är väldigt stor och det faktum att man måste ta sig till fots överallt, då det inte finns några körbara fordon i spelet, gör att världen känns ännu större. Dock finns det så kallade safe houses utspridda över kartan, som man låser upp allteftersom man upptäcker dem, och till dessa kan man snabb-transportera sig via fast travel-funktionen.

Flera gratis uppdateringar har släppts till spelet och i en av dessa får man tillgång till cyklar så man kan ta sig fram lite snabbare i spelvärlden, åtminstone där det finns vägar. Det senaste tillskottet är ett DLC, som släpptes i slutet av november 2019. Det kostar en liten slant men lägger till en helt ny ö till spelet med nya uppdrag och unikt innehåll. På den nya ön får man bland annat träffa de första levande människorna som har lyckats klara sig undan robotarna.